Quesadilla – smak Meksyku

Quesadilla to jeden z wielu znanych przysmaków Meksyku, których liczba wariacji jest naprawdę zaskakująca. Ziemniaki są stałym elementem polskiej kuchni, ale bardzo dobrze komponują się też z tortillą, podsmażoną chorizo i roztopionym serem. Inny składnik, który nadaje smak quesadilli, bardzo często wykorzystywany również w polskiej kuchni, szczególnie do mięs, to świeży tymianek. Dzięki niemu quesadilla zyskuje świeży smak.

Składniki:

4-5 średniej wielkości ziemniaki
1/2 białej cebuli
ok. 100-150 gram kiełbasy chorizo. Najlepsza miękka do smażenia.
ser cheddar
tortille pszenne lub kukurydziane, najlepiej o średnicy 15 cm
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na początku obieramy ziemniaki i podgotowujemy je ok 15 minut. Należy dobrze je podgotować, ponieważ później będziemy je podsmażać, a dzięki temu proces smażenia będzie przebiegać zwyczajnie szybciej, a ziemniaki będą w środku miękkie. W czasie jak ziemniaki nam się podgotowują, przygotowujemy pozostałe składniki. Musimy poszatkować cebulę w drobną kostkę i kiełbasę chorizo. Jak ziemniaki się podgotują, odcedzamy je. Można na chwilę je odstawić aby trochę się ostudziły. Ziemniaki tniemy w małą kostkę, o średnicy ok 1cm x 1cm. Podgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oliwy. Pamiętajmy, aby nie przesadzać z oliwą, ponieważ kiełbasa chorizo jest dość tłusta i podczas smażenia wytopi nam się dość sporo dodatkowego tłuszczu. Na podgrzany tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę i podsmażamy aż się lekko zrumieni – tak około 1 minuty. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kiełbasą chorizo. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 10-15 minut (w zależności od wielkości ognia). Warto od czasu do czasu spróbować ziemniaka czy jest już miękki w środku. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Dzięki niemu ziemniaki zyskają dodatkowego charakteru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby ostygło. Następnie ucieramy ser na grubych oczkach tarki. Rozkładamy placki tortilli i na połowie w kolejności układamy: ser, mieszankę patelni w postaci ziemniaków, chorizo i cebuli. Na górę ponownie sypiemy ser i tortillę składamy na pół. Tak przygotowane quesadillas możemy zacząć podsmażać na patelni. Można użyć zwykłej patelni, ale można również użyć patelni grillowej. Jeśli używamy patelni zwykłej, warto rozlać na nią krople oliwy, jeśli macie patelnię z możliwością smażenia beztłuszczowego to jeszcze lepiej. Wystarczy ją nagrzać, położyć quesadillas i podsmażyć. Czas smażenia jest uzależniony od nagrzania patelni. Musicie zwyczajnie obserwować stopień zarumienienia placków tortilli. Jak tortilla ładnie się zarumieni z jednej strony, odwracamy ją na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i rozkładamy na talerze. Quesadillas możemy dodatkowo pociąć w trójkąciki, ale to już jest generalnie uzależnione od wielkości posiadanej tortilli. Jeśli używamy placków o średnicy 15 cm to z powodzeniem możemy jeść w całości, jeśli natomiast używamy większych tortilli, warto je jednak pociąć na mniejsze trójkąty. Quesadilla świetnie komponują się z salsami, np. guacamole czy pomidorową. To dzięki nim zyskują więcej smaku.

Przepis pochodzi ze strony alemeksyk.eu

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze