przepis

Zobacz wszystkie wpisy dotyczące przepis

Przerwa

Takiej ryby na wigilijnym stole jeszcze nie mieliście

Wigilijna wieczerza kojarzy nam się z potrawami postnymi. Wśród dań, które pojawiają się wtedy na stole jest zawsze wiele ryb.

Czytaj dalej
Azja

Marchew w ryżu rodem z Iraku

Timman jazar, gdzie timman to irackie określenie na ryż, zaś jazzar oznacza marchew, to wyjątkowe danie z tamtego regionu świata.

Czytaj dalej
Ameryka Południowa

Banany o smaku ziemniaka – kolumbijskie patacones

W poczet latynoskich dań fast food wpisują się patacones, czyli placki z platanów smażone na głębokim oleju. Mogą towarzyszyć one

Czytaj dalej
Ameryka Południowa

Wielkanocna bacalhoada rodem z Brazylii

Bacalhoada (czyt. bakaljoada) to danie, którego w Wielką Sobotę po prostu nie może zabraknąć na brazylijskich i portugalskich stołach. Bacalhao

Czytaj dalej

Tadżin, czyli esencja przypraw z Maroka

Nazwa dania pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Gliniany tadżin to głęboki talerz z pokrywką w kształcie stożka, pod

Czytaj dalej

Mongolska zupa guriltai

Ta zupa o egzotycznej nazwie smakuje trochę jak gulasz. Mongolia lubi tłustą kuchnię. Większość mieszkańców uważa, że im więcej tłuszczu, tym

Czytaj dalej
Afryka

Pap i chakalaka, czyli kukurydza w sosie prosto z RPA

Pap to zmielona kukurydza, uprawiana w Afryce ze względu na swoje niezbyt wysokie wymagania oraz wartości odżywcze. Dostępna w wielu

Czytaj dalej